Oddajanje mladičev v nove domove

Ste eden tistih, ki se še niso odločili za sterilizacijo, ali pa vas je muca prehitela in je že prišla domov breja? Imate zdaj doma namesto ene kar štiri, pet ali celo več mačkonov, za katere je potrebno poskrbeti? Potem morate nujno prebrati spodnje napotke o oddajanju mladičkov v nove domove.

1. Ne oddajte jih prehitro!

Mladički se, ravno tako kot otroci, najbolj razvijajo v zgodnjem obdobju. Takrat se učijo socialnih veščin in razvijajo motorične sposobnosti. Od mamice in sorojencev se preko igre naučijo vseh pomembnih mačjih opravil, poslov in ostalih vragolij. Zgodnja socializacija je za nadaljnji razvoj zelo pomembna; če so mladiči prehitro odstavljeni od mame in sorojencev, se lahko kasneje pojavijo številne vedenjske težave, na primer uriniranje izven stranišča, grizenje ipd. Pravilnik o zaščiti hišnih živali določa, da mladičev ni dovoljeno odvzeti od mame pred dopolnjenim 12. tednom starosti, priporočljivo pa je počakati do 15. tedna.

2. Nov dom pred oddajo preverite!

Ko boste za mladičke iskali nove domove, boste verjetno naleteli na ogromno »ljubiteljev« mačk in »živaloljubcev«; na »čudovite« in »dobre« ljudi, ki bodo zatrjevali, da so najboljši novi lastniki za vaše živali. Ne nasedite takoj na lepe besede in zadevo preverite, izberite odgovorne skrbnike. To pomeni, da bodo muce bivale izključno v stanovanju, če je to možno (sicer pa na varni lokaciji, stran od ceste ter ostalih nevarnosti in bodo imele urejeno udobno zavetje). Da bodo imele zagotovljeno kvalitetno prehrano (z velikim deležem mesa), da bodo redno opravljeni preventivni ukrepi (razgliščenje, razbolhanje, cepljenje) ter da bodo po potrebi deležne veterinarske oskrbe. Z novimi lastniki se dogovorite, da vas o stanju muce redno obveščajo in da jo lahko po želji pridete obiskat. Priporočljivo je, da ob oddaji z novim lastnikom podpišete dogovor/pogodbo in v njej določite pogoje lastništva.

3. V nov dom naj mladički odidejo veterinarsko urejeni!

Kot lastniki živali ste dolžni poskrbeti za njihovo dobro počutje in preprečiti njihov razplod, vkolikor ne gre za rodovniške živali z vzrejnim dovoljenjem. To pomeni, da morate poskrbeti za sterilizacijo mačk in kastracijo mačkonov, še preden odidejo v nove domove. Ne prelagajte te odgovornosti na nove lastnike, saj nimate nobenega zagotovila, da bodo to res uredili. Če boste mladiče oddali ne-kastrirane oz. ne-sterilizirane, je ogromno možnosti, da bodo njihovi potomci in pravnuki končali zavrženi v kakšnem smetnjaku. Na tem mestu je dobro poudariti, da se mačke parijo tudi v sorodstvu in da so velikokrat spolno aktivne že pri štirih mesecih starosti. Veterinarska obravnava in preventivni ukrepi pa se seveda začnejo že v leglu, dosti pred samo oddajo. Mladičke je treba na primer prvič razglistiti s primernim antiparazitikom pri dveh – treh tednih starosti, sploh če mama mačka ni bila redno razgliščena. Pri 6-8 tednih je mladičke potrebno prvič cepiti proti kužnim boleznim in takrat je zadnji čas za prvi pregled pri veterinarju.

4. Sterilizirajte mamo muco!

Zelo pomembno je, da se vam tole »ups leglo« ne zgodi še kdaj in da preprečite nadaljnji razplod vaših živali. Ponovna gonitev se lahko začne že en mesec po kotitvi, zato pravočasno poskrbite za sterilizacijo mame muce, sploh če muca biva zunaj (kar toplo odsvetujemo, sploh v času materinstva). Muco lahko odpeljete na poseg, ko so mladički stari 4-5 tednov, takrat so že toliko samostojni, da lahko počakajo sami tistih 8 ur (če jih seveda vmes nahranite vi). Mačka po posegu ne bo izgubila mleka in bo mladiče normalno negovala naprej. Več informacij o sterilizacijah in kastracijah dobite tukaj.

5. Pomembno tudi pri drugih živalih.

Zgoraj našteti nasveti v grobem veljajo za vse živali, torej: počakajte na primerno starost za oddajo, poiščite jim resnično odgovorne lastnike, pred oddajo naj bodo veterinarsko pregledani in urejeni ter preprečite nadaljnje kotitve mladičkov. Se pa določene potrebe pri posameznih živalih nekoliko razlikujejo. Zakonsko določena minimalna starost za ločitev mladičev od mame je pri psih na primer 8 tednov (en mesec manj kot pri mucah), je pa seveda priporočljivo počakati še nekoliko dlje. Pse je potrebno tudi pravočasno čipirati – kar toplo priporočamo tudi pri mačkah – in jih cepiti proti steklini.

(piše: Lina Debeljak)

Klikni na sliko in pošlji poziv ministrstvu