Prihaja nov družinski član?

Posvojitev oziroma nakup novega hišnega ljubljenčka je pomembna reč. Skrb za žival je ogromna odgovornost in prav je, da pri tem ravnamo preudarno. Tukaj najdete nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi.

1. Enotnost v družini

Preden se odpravite po novo žival oziroma še preden se odločite, da jo boste imeli, se o tem temeljito pogovorite z vsemi člani družine. Popolnoma nesprejemljivo je, da šele po prihodu živali domov ugotovite, da se eden izmed družinskih članov s tem ne strinja in jo morate potem vrniti. Pomembno je, da se z odločitvijo strinjajo vsi.

2. Odgovornost

Preden postanete novopečeni lastnik oziroma skrbnik živali, se morate najprej prepričati, če ste za lastništvo živali sploh primerni.

Vprašajte se: sem pripravljen in sposoben prevzeti odgovor za zdravje in dobro počutje moje živali do konca njenega življenja? Kdo bo poskrbel zanjo v času dopusta ali v primeru moje bolezni oz. smrti? Ali sem dovolj finančno stabilen, bom lahko zagotavljal živali kvalitetno hrano in poravnal stroške veterinarske oskrbe? Ali imam dovolj časa in prostora?

3. Izbira vrste živali

Zavedati se morate, da imajo različne živali različne potrebe. Preden se odločite za lastništvo določene živali, se morate pozanimati o njenih potrebah, upoštevati pa morate tudi vaš življenjski slog – npr. koliko imate časa ali prostora. Če ste večino dneva zdoma, potem na primer pes zagotovo ni prava žival za vas, ali pa niste pravi za teraristiko oz. akvaristiko, če nimate dovolj prostora za primerno velik terarij oz. akvarij. Potrebe živali torej postavite pred svoje želje, ko se odločate za lastništvo živali.

4. Posvojitev oz. nakup

Če se sprašujete, kje bi »dobili« vašega novega kosmatinca, imamo zelo enostaven odgovor. Posvojitev. S tem bosta profitirala dva – žival, ki bo končno dobila svoj Dom in svoje Ljudi, ter vi, ki boste dobili novega hvaležnega prijateljčka, poleg tega pa s posvojitvijo prispevate k zmanjševanju števila zapuščenih živali. Pred oddhodom v nov dom so živali v zavetiščih oziroma začasnih skrbništvih pri društvenikih običajno v celoti veterinarsko oskrbljene (sterilizirane oz. kastrirane, cepljene, razparazitene, zdrave). Če ste se vseeno odločili, da boste žival kupili, pa poudarjamo: zelo pomembno je, da izberete dobrega vzreditelja, ki vzreja zdrave živali. Zagotovilo za to je vzrejno dovoljenje oziroma rodovnik.

5. Kako izbrati pravega

Ste se odločili za lastništvo živali, se strinjate vsi v družini, izbrali ste žival in se odločili, v katerem zavetišču (primer) jo boste posvojili – zdaj pa ne veste, katerega izmed več deset zavetiščarjev izbrati? Ne obremenjujte se z zunanjo podobo živali (razen v redkih primerih, npr. če živite v zgornjem nadstropju stanovanjskega bloka, ki nima dvigala, odsvetujemo posvojitev psa večje rasti, saj ga boste morali v primeru bolezni oz. poškodbe nositi po stopnicah). Pomembno je, da izberete žival primernega karakterja, s katero se boste ujeli in katere potrebe boste lahko zadovoljili. Za nasvet prosite oskrbnika v zavetišču, vzreditelja oziroma začasnega skrbnika društva, oni živali dobro poznajo in vam bodo znali priporočiti pravo za vas. Če imate možnost, posvojite starejšo ali kronično bolno žival (npr. mačkona z mačjim aidsem), ki sicer spada med težko posvojljive, in ji dajte novo priložnost.

6. Zdaj pa zares

Če ste prišli do konca tega seznama in ob vsaki točki pritrdilno pokimali, ste verjetno že skoraj pripravljeni na prihod novega družinskega člana, vašo odločitev pa kljub temu še enkrat pretehtajte. Priporočljivo je tudi, da se na prihod nove živali že vnaprej pripravite – kupite hrano in opremo (npr. transportni boks), po potrebi zavarujete nevarne predmete v stanovanju itd. Predvsem pa si na začetku zagotovite dovolj časa, ki ga boste lahko preživeli z novim prijateljem, da se bo čim lažje privadil na novo okolje.

(piše: Lina Debeljak)