PROSTOVOLJSTVO

Delovanje našega društva temelji izključno na prostovoljnem delu. Ker dela nikoli ne zmanjka, smo vedno veseli okrepitev.

Če bi rad aktivno sodeloval, prosimo izpolni vprašalnik za prostovoljce in nam ga posreduj na info@dzzz-nm.si.

Svoj čas nam lahko namenite na različne načine.

Začasno mačje skrbništvo

Ker je priliv nikogaršnjih živali ogromen, v zavetiščih vedno primanjkuje prostora. Zato živali, ki potrebujejo dolgotrajno okrevanje ali socializacijo ali bi iz drugega razloga težje našle dom, “posvojimo” in jim nudimo vso potrebno oskrbo v začasnem skrbništvu. Postani naš začasni skrbnik in omogoči mucku, da na svoj »za vedno« dom počaka na udobnem kavču. Vse potrebno bo prinesel s seboj v culici. Za več informacij nam piši na info@dzzz-nm.si.

Pomoč na terenu

V društvu se vsakodnevno odzivamo na klice in sporočila zaskrbljenih najditeljev živali. Optimalno je, da se na klic odzovemo čim hitreje, običajno je potrebno situacijo osebno preveriti. Po potrebi žival odlovimo in odpeljemo k veterinarju, od tam pa v zavetišče. Če zaznamo mučenje živali, o tem obvestimo policijo in veterinarsko inšpekcijo.

Redna aktivnost je tudi urejanje lokacij prostoživečih mačk v okolici Novega mesta. Večinoma gre za skupine več mačk, ki se ljudi bojijo in se izogibajo stika z ljudmi, razen njihovih hraniteljev. Muce odlovimo, veterinarsko oskrbimo (sterilizacija oz. kastracija, razparazitenje, testiranje, cepljenje, označitev ušesa) in jih vrnemo v izvirno okolje. Zagotoviti moramo, da “kolonijo” nekdo dnevno nadzoruje ter hrani in da lahko muce najdejo zavetje (postavitev izoliranih hišk).

Potrebujemo torej pomoč pri odlovu, prevozu do in od veterinarja, oskrbovanje muc (redno hranjenje, aplikacija antiparazitikov) in pomoč hraniteljem (dostava hrane).

Druge aktivnosti

Poleg neposrednega dela z živalmi je ogromno aktivnosti tudi takšnih, kjer z živalmi nimamo nobenega stika. Ogromno časa porabimo za zagotavljanje finančnih sredstev (od katerih so potem odvisne ostale aktivnosti), npr. pridobivanje donacij iz naslova dohodnin.

Naša najpomembnejša dejavnost je izobraževanje javnosti (stojnice, delavnice, predavanja), kjer nam konstantno primanjkuje kadra, zelo bomo veseli entuziastov iz pedagoških voda.

Če ti delo z živalmi ravno ne leži, imaš pa izkušnje na področju dela z ljudmi oziroma si se pripravljen tega naučiti, bomo zagotovo našli nekaj zate.