ODGOVORNO LASTNIŠTVO

Vse pomembne spremembe družbe in sveta se začnejo pri nas samih. Postanite in ostanite odgovorni lastniki in tako naredite prvi korak k boljšemu jutri vseh živali.

Sterilizacija in kastracija

Sterilizirajmo. Kastrirajmo. Bodimo del rešitve in ne problema. Več o pomenu sterilizacij in kastracij najdete tukaj.

Posvajanje

Ne kupujmo novih živali, temveč posvajajmo. S posvojitvijo rešimo dve živali – tisto, ki smo jo posvojili in tisto, ki bo potem zasedla njeno mesto v zavetišču. Pobrskajte v albumu naših varovancev, ki iščejo dom ali pa poiščite svojega “za vedno” prijatelja v katerem od zavetišč.

Če se odločimo za nakup nove živali, se o tem prej dobro pozanimajmo. Poiščimo dobrega vzreditelja, ki ima za vzrejo dovoljenje. S tem je zagotovljeno, da živali niso parjene v družinskem krogu in preveč pogosto, starši pa imajo opravljene zdravstvene preglede. Tako se izognemo številnim zdravstvenim težavam ljubljenčka in preprečimo kruto izkoriščanje živali za zaslužek. Ne podpirajmo slabih vzrediteljev z neodgovornim nakupom.

Če se že odločite za nakup živali brez rodovnika (kar vam toplo odsvetujemo), vsaj zahtevajte dokazila o zdravstvenem stanju.

Odgovornost

Zavedati se moramo, da je lastništvo živali velika odgovornost. Žival je od nas popolnoma odvisna, odgovorni smo za njeno psihično in fizično zdravje celo njeno življenje, ki lahko traja vsaj 10 let (pri nekaterih pticah in plazilcih lahko tudi več desetletij). Pred posvojitvijo ali nakupom nove živali dobro razmislite, če ji lahko nudite vse potrebno (imate prostor, čas, voljo in denar itd.).

O prihodu nove živali se morajo strinjati vsi družinski člani, saj je potrebno prve dni posvetiti privajanju živali na novo okolje in ne morebitnemu prepiranju s sorodnikom, ki se s tem ne strinja. Vnaprej tudi razmislite, kdo bo za žival skrbel v primeru vaše odsotnosti (dopust, bolezen, smrt ipd.).

Oskrba

Glede oskrbe živali (primerna prehrana, vzgoja, preventivni veterinarski posegi ipd.) se potrebe posameznih vrst živali zelo razlikujejo, zato je nujno, da se o tem zelo dobro pozanimamo, še preden se odločimo za lastništvo živali.