NAŠEL SEM ŽIVAL, KAJ PA SEDAJ?

1.

Ali je žival življenjsko ogrožena?

Če žival močno krvavi, je nezavestna ali kako drugače hudo prizadeta, potrebuje nujno veterinarsko pomoč. Takoj jo odpeljite na najbližjo veterinarsko postajo (če ne veste, kje je, pokličite 112 – center za obveščanje) ali pa tja vsaj pokličite, da veterinar presodi, kako kritično je stanje.

2.

Najprej poskrbite za varnost.

Če se vam žival pusti prijeti, poskrbite, da bo na varnem. To pomeni, da jo umaknete iz nevarne lokacije (bližina cesta ipd.) oziroma jo vsaj poskušate zadržati na mestu, da ne pobegne drugam še pred prihodom delavcev zavetišča ali naših prostovoljcev. Če imate svoj transportni boks, jo lahko zaprete vanj ali jo poskusite kako drugače pridržati.

Poskrbite tudi za lastno varnost. Če je žival prestrašena, vanjo ne drezajte, da vas ne ugrizne ali opraska.

3.

O najdbi izgubljene živali obvestite pristojno zavetišče.

Najditelj je o najdbi živali dolžan čimprej obvestiti pristojno zavetišče, to pa se mora odzvati in žival prevzeti v 24 urah. Seveda jim lahko olajšate delo in po predhodnem dogovoru žival odpeljete k njim kar sami. Katero zavetišče je pristojno v vaši občini, preverite na spletni strani zavetišča, sicer pa vas bodo že preusmerili drugam, če boste slučajno poklicali napačnega. Predvsem je pomembno obvestiti zavetišče, če gre za izgubljenega psa, da odčitajo čip in poiščejo podatke lastnika v centralnem registru psov.
4.

Morda se lahko z zavetiščem dogovorite, da začasno skrbite za žival, dokler se ne najdejo njeni lastniki. V tem času se potrudite poiskati lastnike živali: dajte oglas na radio, obesite letake oziroma plakate z njenimi slikami ipd. Vkolikor se v osmih dneh ne najdejo lastniki, lahko žival obdržite (kar se predhodno dogovorite z zavetiščem) oziroma ji poskusite poiskati nov dom.

5.

Gre za izgubljeno mačko?

Kontaktirate lahko tudi naše društvo in poskusili vam bomo pomagati po svojih najboljših močeh.

6.

Ali je bila žival zavržena namerno?

Če situacija jasno nakazuje, da je bila žival namerno zavržena (na primer mačji mladiči v vrečki, škatli, košu za smeti ipd.), potem nemudoma obvestite policijo, saj je namerna zapustitev živali kazniva.