MOJ LJUBLJENČEK JE POGREŠAN, KAJ PA SEDAJ?

1.

Če je žival pobegnila pred kratkim, poskusite ugotoviti, v katero smer je šla. Ne tecite za njo brezglavo, saj jo lahko še bolj prestrašite. Kličite jo po imenu, z umirjenim in veselim glasom, ne panično ali jezno. Ponudite ji priboljšek ali najljubšo igračo.

2.

O pogrešani živali obvestite okoliška zavetišča oziroma tisto zavetišče, ki je pristojno za vašo občino, ter vse okoliške veterinarske ambulante, lahko tudi naše društvo. Naj bodo pozorni, če bodo sprejeli kakšno izgubljeno žival ali bili o njej obveščeni. Pazite, da boste navedli vse potrebne podatke o vaši živali (vrsta, ime, videz, karakter, posebnosti), vaše podatke in kontakt ter točno lokacijo, kjer se je žival izgubila.

3.

Kontaktirajte veterinarsko higiensko službo. Naj vam sporočijo, če bodo našli žival, ki je podobna vaši.

4.

Povprašajte pri sosedih in mimoidočih, če so videli vašega ljubljenčka, in jih prosite, naj bodo nanj pozorni, naj pogledajo v garaže in kleti, če ga je kdo kam zaprl.

5.

Natisnite letake s sliko vašega pogrešanega ljubljenčka in vašimi podatki ter jih obesite po širši okolici.

Obrnite se na lokalne medije in jih prosite za objavo. Če zmorete, ponudite denarno nagrado za najditelja.

6.

Temeljito večkrat preiščite okolico. Poglejte v luknje in jaške, kamor bi žival lahko padla ali se zataknila. Preverite, če jo je kdo po nesreči kam zaprl (mačke se velikokrat po nekaj dneh najdejo v kleteh ipd.).

7.

Pred vrati hiše pustite stvari, ki pripadajo vašemu ljubljenčku in dišijo po njem (posteljica, odejica, najljubša igrača, posip iz stranišča). Dobro je, da pustite priprta vrata, da lahko pride v hišo, če se slučajno vrne ponoči.

Pojdite ven in žival kličite. Predvsem delajte obhode zvečer, ko se zmanjšata promet ter vrvež in se okolica umiri, ker takrat  žival ni tako prestrašena, pa tudi lažje jo boste slišali, če se bo odzvala na vaše klice.

NE OBUPAJTE!