MILKOVA ZGODBA

Milkota je konec maja 2021, na grd, hladen in deževen dan pri Golf Gradu Otočec opazil gospod, ki sicer živi na drugem koncu Slovenije in se je slučajno mudil tod naokoli. Obvestili smo Zavetišče Turk, ki je pristojno na tem območju, da so šli ponj. Muc je bil popolnoma shiran, poln parazitov, prezebel, ubogi, poleg tega pa pozitiven na mačjo levkozo.

Ker tak muc v zavetišču nima perspektive, smo ga prevzeli v oskrbo mi. Začuda smo kmalu uspeli najti namestitev zanj, kjer je Milkotu kmalu odleglo, ko je bil končno na varnem, toplem, udobnem in kjer je bilo hrane v izobilju. Tudi mi smo si kmalu oddahnili, ko se je počutil bolje, morda prekmalu, kajti to je bil šele začetek.

Na postelji in kavču so za njim začele ostajati lužice. Zagnali smo paniko, inkontinenca je lahko posledica kakšnih hujših nevroloških težav, poleg tega je trajna namestitev lulajočega mačkona skoraj znanstvena fantastika. Podrobnejši pregled krvi je pokazal odstopanja pri jetrnih vrednostih, imel je tudi povišano temperaturo. Res ni izgledalo dobro. Vseeno nismo obupali, začeli z antibiotično terapijo, začasna skrbnica je dobila nekaj sivih las, ampak stanje se je izboljšalo. Puščanje lulanja se je umirilo, kasneje so se popravili tudi krvni parametri.

Seveda bi bilo prelepo, če bi se kar tako končalo. Kmalu po tem se je pojavil kašelj. Ker je bil kri v redu, smo izključili infekcijo, glavni sum je zato postala srčna glista. Po terapiji se je stanje izboljšalo.

Milko je prijazen, nezahteven muc milega karaktera, od tu tudi ime. Ni vsiljiv, z njim ni praktično nobenega dela, kot se za gospoda v srednjih letih spodobi tudi ni pretirano razigran divjak. Rad se poigra z žogico, sicer pa nič ne skače na mizo, ne uničuje pohištva, pridno počaka sam doma. Kljub nekaj zdravstvenim težavam, ki ga morda čakajo v prihodnosti, si zasluži svojega človeka, ki ga bo imel brezpogojno rad. Ker se zavedamo, da zaradi vsega zgoraj navedenega mili Milko spada v kategorijo težko posvojljivih muc, smo ga vključili v program botrstvo.

Torej – išče botre, ki mu bodo z rednimi mesečnimi prispevki pomagali v začasnem skrbništvu bolj brezskrbno počakati na morebiten stalni dom.