STERILIZIRAJ / KASTRIRAJ!

Vse bolj znano dejstvo je, da je sterilizacija oziroma kastracija ljubljenčka pomemben del odgovornega lastništva živali in prvi korak k zmanjševanju problematike zapuščenih živali. Poleg tega ta dva posega pošteno prispevata k boljšemu zdravju in počutju živali, sploh mačk.

Kaj sploh je to?

Sterilizacija je operativni poseg, ki ga opravi veterinar v splošni anesteziji, pri tem pa samici odstrani jajčnike in/ali maternico. Kastracija se prav tako opravlja v splošni anesteziji, pri tem pa se samcu odstranijo testisi. S tem se onemogoči razmnoževanje mačk in posledično prepreči rojstvo neželenih mladičev.

Nekaj pozitivnih lastnosti sterilizacije in kastracije:

  • Mačke in psi se bodo manj klatili, s tem pa se zmanjša možnost, da se izgubijo ali jih povozi avto,
  • po kastraciji se zelo zmanjša verjetnost, da se bodo samci pretepali, kar zmanjša tveganje za nastanek poškodb, ki so lahko tudi usodne,
  • zelo ze zmanjša verjetnost za okužbe z nevarnimi boleznimi (mačjim aidsom, levkozo itd.),
  • zmanjša se verjetnost raka na maternici in seskih ter onemogoči razvoj raka na testisih in jajčnikih,
  • zaradi odsotnosti gonitve in nenehne brejosti se izboljša vsesplošno počutje živali,
  • samice ne bodo več kotile mladičev, za katere bi potem morali skrbeti in jim iskati nove odgovorne lastnike,
  • prispevek k zmanjšanju problematike zapuščenih živali.

Kdaj in kako?

  • Sterilizacija in kastracija sta preprosta, rutinska posega, zato boste lahko žival odpeljali domov še isti dan. Večinoma se iz narkoze zbudijo hitro, nekaj ur so lahko še malce omotični in zaspani. Mačke so običajno še isti ali najkasneje naslednji dan v enakem stanju, kot pred posegom, psi pa par dni kasneje.
  • Zgodnja sterilizacija oziroma kastracija sta izjemno pomembni, sploh pri mačkah, ki živijo tudi zunaj. To, da ima muca eno leglo mladičev pred sterilizacijo, zanjo ne pomeni nobene zdravstvene ali druge koristi. Mačke so lahko spolno aktivne že pri štirih mesecih, parijo pa se tudi s svojimi sorodniki. Poseg je popolnoma varen, ko mačka tehta 1 kilogram – to težo ponavadi dosežejo že pri dveh do treh mesecih starosti. Mlajše živali poseg lažje prenesejo, kot starejše.
  • Na poseg žival pripeljite teščo; več o primerni negi pred in po posegu vam bo svetoval veterinar.

Cena ni več izgovor!

Čeprav se mogoče zdi, da sta ta dva posega draga, je treba upoštevati, da z enkratnim stroškom v višini 50-80€ prinesemo živali mnogo let kvalitetnejšega življenja. Zavedamo pa se, da to marsikomu predstavlja preveliko breme, zato spodbujamo lokalne skupnosti, da stopijo nasproti občanom in jim pomagajo k odgovornejšemu lastništvu.

V teh občinah že potekajo akcije sofinanciranja sterilizacij oz. kastracij lastniških mačk (nekje tudi psov):

V kolikor veste še za kakšno občino na Dolenjskem, ki temu nameni sredstva in je ni na seznamu (ali pa želite tovrstno akcijo vpeljati tudi v vaši občini), nam pišite na info@dzzz-nm.si.