Primeren trenutek

Za vsako stvar v življenju obstaja primeren čas in primerno mesto. Na primer uživanje hrane je v restavraciji nekaj popolnoma normalnega, v gledališče pa ne sodi. Zgoraj brez se lahko sprehajamo na nudistični plaži, ne pa tudi po tržnici. Za vsako stvar je treba izbrati primeren trenutek. To velja tudi in še posebej za posvojitev oziroma nakup novega ljubljenčka. Kajti za razliko od drobtin čipsa in srkanja kokakole v gledališki loži, s tem dejansko vplivamo na živo bitje in na kvaliteto njegovega življenja. Tukaj ni šale.

Kar nekaj pomembnih stvari je, na katere moramo pomisliti, preden se odločimo za nakup oziroma posvojitev živali.

Kakšen je naš življenjski stil? Ali imamo sploh dovolj časa za to? Mogoče načrtujemo družino in bo ob prihodu otroka žival postala odvečna skrb? Smo zreli za novo odgovornost? Ali smo pripravljeni zaradi tega spremeniti nekatere svoje življenjske navade? Od banalnih malenkosti, kot je vestno zapiranje vrat, da preprečimo pobeg … Do tega, da bomo morali vsak dan vstati pol ure prej, da psa pred službo peljemo ven. Do tega, da mogoče ne bomo mogli več vsako leto za tri tedne na morje, ker za živalco ne bomo našli primernega varstva. Za nekoga so to malenkosti, za nekoga pa spremembe, katerih niti slučajno ni pripravljen sprejeti. Definitivno so to scenariji, ki jih moramo pretehtati že prej.


Ali imamo plan B? Kaj pa, če ne bo šlo vse tako gladko, kot smo si zamislili? Smo pripravljeni premagovati ovire? Mogoče pa muca ne bo tako prijazna in crkljiva, smo pripravljeni na “borbe” z njo vsak mesec, ko ji bo treba dati ampulo proti bolham? Mogoče pes ne bo družaben in bomo potrebovali mesece in mesece dela z njim, da ga bomo ustrezno socializirali. Kdo bo poskrbel za žival, če se nam kaj zgodi? Bolezen in smrt se nam pogosto zdita abstraktna pojma, dejstvo pa je, da nesreča nikoli ne počiva. So svojci na isti valovni dolžini kot mi, kar se tiče ljubezni do živali – so pripravljeni in sposobni poskrbeti za našo žival, ko nas ne bo več?

Ali smo dovolj finančno stabilni? Denar ni vse, brez njega pa dan danes tudi ne moremo nič. Nekatere živali predstavljajo veliko začetno “investicijo”, druge lahko dobimo praktično zastonj. Nekatere zahtevajo drago hrano, veliko opreme, spet druge je lahko vzdrževati. Vsekakor pa se pri vsaki slej ali prej pojavijo ne-majhni stroški. Dobro moramo premisliti, koliko “zapravljanja” si lahko privoščimo, pri tem pa moramo seveda misliti tudi na prihodnost, sploh pri živalih z daljšo življenjsko dobo.

Pred prihodom novega ljubljenčka domov bi morali obkljukati vse te točke in ne samo nekatere. Pogosto opažamo, da se ljudje v to spustijo preveč impulzivno. Na primer, imajo res veliko željo po živalski družbi, ki si jo dejansko res omislijo, čeprav so v nezavidljivi finančni situaciji in še zase nimajo. Velikokrat do tega pride, ko najdejo zapuščeno živalico, jo na hitro vzljubijo in jo sklenejo obdržati – kar je sicer hvale vredno, ni pa najbolj premišljeno. Tovrstno “zbirateljstvo” na žalost včasih pomeni veliko sitnosti tako za človeka kot za žival, čeprav je zares iskreno mišljeno dobro. Nemalo ljudi se obrne na nas s prošnjo za pomoč pri plačilu veterinarskih stroškov za na primer najdeno muco, ki so jo obdržali; mi pa jim s težkim srcem poskušamo obrazložiti, da ni problem v tem enkratnem strošku zdajle, ampak v številnih stroških oskrbe v naslednjih letih. Težko je človeku negirati štirinožnega prijatelja samo zaradi finančne stiske, ampak na žalost na tem svetu brez tega ne gre in ni prav, da se egoistično oklepamo živali, če zanjo ne moremo poskrbeti.

Tukaj lahko omenim, da vseeno ni nujno, da smo prikrajšani za kosmatega družinskega člana, če nimamo vseh idealnih pogojev. Lahko se javimo za začasnega skrbnika pri kakšnem zavetišču ali društvu in za nekaj časa ponudimo svoj dom kosmatincu, ki potrebuje pomoč, pa bo volk sit in koza cela.

Skratka, vzemimo pamet v roke in se zavedajmo, da s svojimi odločitvami vplivamo tudi na druge.

Lina Debeljak – Društvo za zaščito živali Novo mesto

Foto: DZZŽ Novo mesto

(Kolumna je bila prvotno zapisana z namenom objave na portalu Pes, moj prijatelj – https://www.pesmojprijatelj.si/clanek/kolumna-primeren-trenutek)